Sok házaspár igényel babaváró hitelt. A támogatás kamatmentes, ezért igencsak kedvező. Megválaszolunk hat kérdést, hogy többet tudjon a lehetőségről.

 

– Csak házaspárok igényelhetik a babavárót?

– Igen. A külföldön kötött házasságot is elfogadják, ha az anyakönyveztetve van Magyarországon. A babaváró hitel 2019. július 1-től igényelhető. Ugyanakkor az is igényelheti, aki korábban kötött házasságot.

– Igényelhető, ha a feleség elmúlt 41 éves?

– Alapvetően nem. A feltételek szerint mindkét félnek be kell töltenie a 21. életévét, és a feleség nem múlhat el 41. A veszélyhelyzet miatt azonban változtattak a szabályon. Akkor is igényelhető, ha a feleség a veszélyhelyzet idején betöltötte a 41. életévét. A veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül lehet folyamodni a babaváróért.

 

– GYES és GYED mellett is kapható babaváró?

– Igen. Csupán meg kell felelni a feltételeknek. Illetve fontos, hogy meglegyen a három év folyamatos társadalombiztosítási jogviszony.

 

– Hány gyereknek számítanak az ikrek?

– Kettőnek. Illetve annyinak, ahány testvér születik az ikerterhességből. Például ikrek születésekor rögtön elengednek 30 százalékot a fennálló tartozásból. A hármasikrek esetén a teljes tartozás visszafizetésétől eltekintenek.

 

– Muszáj 10 millió forintot igényelni?

– Nem. A babaváró maximális összege 10 millió forint. Akinek azonban kevesebb pénzre van szüksége, kisebb összeget is igényelhet.

 

– Mekkora részletekkel kell törleszteni?

– A maximális törlesztőrészlet 50 ezer forint. A visszafizetést kezdését terhesség vagy gyermekszülés miatt lehet szüneteltetni. A gyermekek érkezése után három évig ugyancsak felfüggeszthető a törlesztés.