A bölcsességfog húzás sosem kellemes folyamat. Eleve a fogorvoshoz járás nem tartozik társadalmunk kedvenc hobbijai közé, de azért nem árt évente 1-2 alkalommal ellátogatni a „mumushoz”. A bölcsességfog alapvetően a 3. őrlőfogunk, ami sokaknak eleve ki sem nő, viszont akinek igen ott azért okozhat problémákat. Ahogy mondják, a bölcsességért meg kell szenvedni. Legtöbb esetben a növekedési iránnyal van a gond, így amikor a már meglévő, vagyis inkább még meglévő fogak felé indul meg, az egész fogsorunkat kellemesen összekuszálhatja. Kinek tetszene egy ilyen kócos mosoly végeredményként? Főleg, ha előtte hosszú éveken keresztül fogszabályzót kellett viselnie. Sajnos nálam is ez a helyzet állt fent, így kíméletlenül nekiestem a legnépszerűbb keresőmotornak és végig szörföltem az internet zugait a legjobb megoldást kutatva. Így találtam rá a https://fogorvosbudapest.info/bolcsessegfog-huzas.html oldalára.

 

A bölcsességfog húzását számos tévhit övezi, a cikkemben ezekről rántanám le a leplet, illetve általánosságban adnék tanácsot. Ez ugye alapvetően nem egy felesleges szerv, korábban egy ősembernek nyilván kevésbé sütötték át a steaket, így masszívabb fogakra volt szüksége. Napjainkban vált feleslegessé, mivel rengeteg finomított kaját eszünk, azaz tehermentesítjük a fogainkat. Ezért evolúciós szempontból már nincs szükségünk rá, de ez nem jelenti azt, hogy azonnal el is kell távolítani, amennyiben egy egészséges fogról beszélünk, ami nem okoz panaszt, akkor természetesen maradhat. Jogosan merül fel a kérdés, hogy ez igen, genetikai vonalon örökölhető. A fogszabályzás előtt állóknak valószínűleg jó eséllyel ezért nem férnek be kényelmesen a fogak, ilyenkor elképzelhető, hogy szükséges lehet eltávolítani a bölcsességfogat, mivel ezt a beszabályozott ívet képes újra kellemesen összekócolni. A fájdalom elkerülése érdekében itt érdemes beadni a derekunkat a fogdokinak és hagyni, hogy megszabadítson minket ezektől.

Nos, aki eddig megnyugodott volna, annak most annyi, ugyanis nem véletlen a cím választásom. Akinek ugye tökéletesen nőtt ki a fog, nemcsak bölcsnek, de biztonságban is érezheti magát. Jobb, ha tudod, hogy ez közel sincs így. Mármint senkinek nem akarok álmatlan éjszakákat, miközben félve járkál fel-alá a szobában és retteg a bölcsességfogaktól. Ettől függetlenül, ezeknek a fogaknak a tisztítása körülményes, ugyanis ilyen szempontból is szerencsétlen helyen vannak. A nehéz tisztítás sajnos fogszuvasodáshoz vezet, bár ezzel nem hiszem, hogy bármi újat mondtam. Amennyiben esztétikai problémát nem okoz, de a tisztíthatóság szempontjából rossz helyen van, szintén érdemes lehet megválnunk tőle.

Aki legyint az esztétikára és a már korábban emlegetett kócos mosoly kicsit sem zavarja, sajnos neki is van egy rossz hírem. Ezek a csálé fogak sajnos gyakran sértik fel a szájnyálkahártyát és ezzel folyamatosan kisebesítik, ami azon kívül, hogy kellemetlen, az idő előrehaladtával súlyosabb problémák kialakulásához vezethet, így ebben az esetben is a húzás fog nyerni. Oké, talán már kezdek átesni a bölcsességfog túloldalára, vegyük azokat az eseteket, amikor biztonságban vagyunk, azért nem minden második ember bölcsességfogatlan. Amennyiben a fog minimális kellemetlenségek mellett kinőtt teljesen, és van egy ezzel szemközt érintkező fogpár, ami szintén egészségnek örvend, valamint könnyedén tisztítható, akkor Ön nyert, és nincs teendő. Akinek nem nőtt ki és a fog mélyen a csontban található, valamint nem mutatta jelét annak, hogy ezen változtatni szeretne, akkor szintén megúsztuk a húzást, esetleg amit ez esetben lehet tenni, hogy ne csalogassuk. Elméletileg a jó krimiket szereti és ekkor előszeretettel bújik elő, hogy idejekorán leplezze le a gyilkost. Viccet félretéve, vannak esetek amikor a húzás nem a legjobb megoldás pont a fog helye vagy alakja miatt, ez esetben komoly szövődmények alakulhatnak ki, így jobb, ha érintetlenül hagyjuk.

Nem semmi ez a bölcsességfog húzás, de tovább is van. Van olyan eset, amikor már majdnem kijött, de a korona részét az íny öleli körbe, ami ilyenkor lazább és a lepedék könnyen bekerül alá, így gyakran gyulladást tapasztalhatunk. Amennyiben a fog egyébként jól szeretne kinőni, akkor a szakemberek ilyenkor egy szikével vagy egy elektrokauterrel távolítják el a problémás szövet részt. Ilyen módon megóvható a fog egészsége, és némi fájdalomcsillapítóval, valamint ecseteléssel könnyen utókezelhető.

Szóval, ha már annyit emlegettem a fogtól való megszabadulást, hogy is történik ez valójában. Van a már jól ismert és emlegetett foghúzás, valamint az emelővel kiemelés, ami azt gondolom a ritkább eset. Illetve szerencsétlenebb esetben van a sebészeti fogeltávolítás. Régebben egy messzi-messzi fogorvosnál, még alkalmazták a vésés intézményét, napjainkban ez már egy elavult technológiának számít, szerencsére, mert valljuk be, rettenetesen hangzik. A sebészeti eljárás a szokásos helyi érzéstelenítéssel kezdődik, majd eltávolítják a fogat és a fedőínyt. Maga ez a folyamat nem tűnik kellemesnek, de valójában a fájdalomcsillapítótól enyhe eufóriát érzünk maximum, nyilván az, hogy turkálnak a szánkban, nem túl kellemes. Ami ezek után következik, már kevésbé kellemes, emlékeimet visszaidézve, az elején nem voltam benne teljesen biztos, hogy nem fogok hörcsöggé változni, de szerencsére az egyoldali duzzanat 3-4 nap alatt egész vállalhatóvá vált és a szájnyitási nehézségek is gyorsan elmúltak. Valójában fogytam 2 kg-ot és később sem lett nagyobb vonzalmam a mókuskerékhez és pasztinákhoz, természetesen akkor nem volt ilyen mókás. Amit még fontosnak tartok megosztani, ha eltávolításra kerülne sor, hogy gyulladt állapotban érdemes kivárni, mivel az érzéstelenítő kevésbé képes kifejteni a hatását. Ilyenkor a szakemberek is egy antibiotikumos kezelést szoktak javasolni. Azért, az már gondolom, hogy lejött, hogy nagyon eltérőek lehetnek a panaszok és a kezelések is. Vannak, akiknek pikk-pakk kiszedik a problémás fogat, valakit egész sokáig fogva tartanak, de azért az általában igaz, hogy az ijedtség általában sokkal jelentősebb, mint amekkora fájdalommal jár ez a procedúra.

Amennyiben problémád van és felmerül benned a bölcsességfog húzás gondolata, további bővebb információt találsz a https://fogorvosbudapest.info/bolcsessegfog-huzas.html oldalon, ahol online és telefonon is van lehetőség érdeklődnöd, vagy időpontot foglalnod. Azt gondolom, a korábban leírtak alapján jól látszik, hogy ennek a problémának a halogatása nem egy bölcs döntés. Természetesen nem csak a bölcsességfog eltávolítására van lehetőség. További szolgáltatásaikat képezik a diagnosztika, az implantátumok beültetése, a tömések, a gyökérkezelés, mint a trepanálás vagy a devitalizálás, a rögzített fogpótlások, a kivehető pótlások, az ideiglenes pótlások, a paradontológia, ami többek között magában foglalja a fogkő eltávolítását, a prevenció, mint a barázdazárás és a gyerekfogászati szolgáltatások. Nagyon szerencsésnek és ritka dolognak tartom, amikor egy weboldalon megosztják az árakat, ami jelen esetben is fennáll. Így nem kell a beavatkozást követően meglepődnünk a számlán. A rendelő címe 1027, Budapest, Kacsa utca 5., ahol Dr. Pénzes Andrea, Dr. Buzogány Zoltán, valamint Nikiser Tímea várja pácienseit jelentős szakmai tapasztalattal, kiemelkedően jó hangulat kíséretében.