Egy adott kazáncsere minden ember szerint rettentően megterhelő anyagilag. Sajnos nagyon sokan spórolnak, és gyűjtenek annak érdekében, hogy végre tudjanak hajtani egy ilyen cserét a háztartásukban.

Véleményem szerint, egy kazáncsere ára soha sem mondható olcsónak, hiszen kiadással jár, viszont nem mindegy, hogy mennyi kiadással. Az egész munkálat preferencia és anyagi állapot kérdése, hiszen nem vagyunk egyformák, nem ugyanannyi pénzből gazdálkodunk.

Sokan a lehető legolcsóbban szeretnék megoldani, és semmi egyéb kiadásba nem szeretnének belefektetni, holott rengetegen nyugodt szívvel adnak ki érte minden forintot. Mint minden más dolog esetében, van aki az olcsó megoldás felé hajlik, és van akinek nem jelent problémát ez a kiadás, sőt mindenből a legjobbat, a legdrágábbat szeretné megvásárolni, és beszereltetni az otthonába.

Viszonyításképp, egy teljesen egyszerű, és minden különleges tényező nélküli kazáncsere több száz ezer forintba kerül, míg nagyon sokan akár  milliókat is nyugodtan kifizetnek, minden teketória nélkül. Sajnos a mai Magyarországon az olcsóbb megoldás az elterjedtebb, nem pedig a milliós.

Akinek nem hátrány a pénz dolga, annak csupán a fantáziáira kell hagyatkoznia, semmiképp sem az anyagi kiadásokra. Azok, akik anyagi gondokkal küzdenek, és nagyon megterhelő számukra ez a folyamat, azok sem csüggedjenek el, hiszen előbb utóbb minden megoldható.

Egy teljesen egyszerű, mindennapi, és egyéb különleges tényező nélküli kazáncsere több száz ezer forintba kerül, míg van aki milliókat is nyugodtan kifizet, ha arról van szó. Ha a minimális kiadásokat nézzük, és semmi extrát, vagyis semmi pluszt nem igényelünk, akkor is szánjunk az egész munkálatra legalább 800.000 ezer forintot, hiszen ennél olcsóbban igen nehezen tudnánk megoldani mindent. Az Otthon Melege Program keretén belül nagyon sok családnak segítettek akik ezzel a problémával küzdöttek, vagy küzdenek. Több éven keresztül nyújtottak évi több milliárd forint támogatást kazáncsere illetve fűtéskorszerűsítéshez kötődő egyéb kiadások céljára. A háztartásonként igényelhető támogatás mértéke legfeljebb a bruttó költségek 40%-a, amit 700.000 Ft-ban maximalizáltak. Az, aki anyagi gondokkal küzd keresse fel őket, és kérjen segítséget.

Sajnos nagyon sokan már ott hibáznak, hogy nem tartják megfelelően karban a kazánt, nem vigyáznak rá. Fontos tisztában lenni azzal, hogy ez egy rendkívül erős gépezet, és időközönként mindenképp igényeli a karbantartását. Mivel a kazánt téli időszakban van, hogy éjjel nappal használjuk, ezért nagy az esély arra, hogy kénytelenek vagyunk kicserélni meghibásodás esetén még akkor is, ha időszakon megvizsgáltuk.