A komplett rendszer hatékonyan és környezetbarát módon képes otthonunk energiával történő ellátására. A napelem rendszerek közül a lakossági használatra szánt modellek egyre népszerűbbé válnak, hiszen például, csökkentik a fosszilis tüzelőanyagtól való függőséget is. A rendszerek további előnyei közé sorolható a költségmegtakarítás, mert a napfény segítségével ingyen áramot termelhetünk.

Miért előnyös lakossági felhasználás szempontjából?

Mivel a napenergia tiszta és fenntartható energiaforrás, ezért a telepítés után lehetővé válik, hogy mi magunk termeljük meg, a saját felhasználásra szükséges villamos energiát. Ezzel csökkenthető a hagyományos energiaforrásoktól való függőség, és csökkenthetjük a villanyszámlánkat is.

A lakossági rendszerek telepítéséhet ma már az állam is támogatást biztosít, így ezek az ösztönzők megfizethetőbbé és vonzóbbá teszik ezt a lehetőséget.

Előnyös abból a szempontból is, hogy azokon a területeken, ahol korlátozott a villamosenergia hálózat kiépítése, ott is megoldható, hogy a háztartások villamos energiához jussanak.

A rendszer telepítésével otthonunk értéke is nő, hiszen ezek a berendezések a potenciális vásárlók számára is magas értéket képviselnek. A hosszú távú energiamegtakarítás mellett, tehát ezek a potenciális előnyöket is kínálja.

A rendszerek úgy üzemeltethetők a legjobban, ha azt teljesen a saját igényeinkre szabhatjuk, azaz a változó energiaigényekhez is könnyedén tud majd igazodni. Az stnapelem.hu weboldalon bővebben is kifejtik ennek a jelentőségét.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Fontos, hogy pontosan felmérjük igényeinket. A különféle tényezők nagyban befolyásolhatják azt, hogy érdemes-e a napelem rendszerbe belefektetnünk. Nézzük most meg ezeket.

1.Napsütésnek való kitettség

A napelemeket olyan helyekre érdemes telepíteni, ahol elegendő napfényt kapnak. Minél több közvetlen napfény éri otthonunkat, annál nagyobb az esélye, hogy a napelem megfelelő mennyiségű energiát tud majd termelni számunkra. Vegyük figyelembe a fákat is, hiszen az csökkentheti a hatékonyságot.

  1. Milyen állapotban van a tetőszerkezet?

A napelemek telepítése a legideálisabb, ha cserép vagy fémlemez tetőre kerül felrögzítésre. Ezen felül le kell ellenőrizni a tető állapotát, hogy gond nélkül elbírja majd, a panelek súlyát.

Hogyan válasszuk ki a napelem rendszert?

A rendszer kiválasztása teljesen a saját igényeinktől függ. A megfelelő méretezés ebből a szempontból kulcsfontosságú, amelyet jobb szakemberekre bízni.

A rendszer kiválasztása után következhet az inverter kiválasztása, itt sem érdemes majd spórolni, hiszen ez a lelke az egész berendezésnek. A minőségi inverterek, akár több évtizedig is kiszolgálják az ügyféligényeket és a nevesebb gyártók garanciát is biztosítanak az eszközökre.

Láthatjuk, hogy nagyon sok mindenre kell odafigyelni, ha napelemeket szeretnénk telepíteni otthonunkba. Ma már kérhetünk segítséget olyan vállalkozásoktól, akik megfelelő múlttal rendelkeznek a kivitelezés és a tervezés terén is.