A biztos anyagi háttér megteremtéséhez napjainkban már elengedhetetlen a különféle megtakarítási formák alkalmazása, melyek közül a nyugdíjbiztosítás az egyik legnépszerűbb megoldás.

Természetesen kulcsfontosságú bevételeid folyamatos növelése is, ugyanakkor, ha kizárólag erre alapozol és a tartalékképzésre már nem fektetsz elegendő hangsúlyt, akkor fennáll a kockázata, hogy életszínvonalad elinflálódása miatt a későbbiekben nehéz helyzetbe kerülhetsz. Különösképp igaz ez a nyugdíjas éveidre vonatkozóan. Tudniillik az állami ellátás a társadalombiztosítási rendszerünk feladata, ez utóbbi azonban egyre komolyabb problémákkal küzd. Ugyanakkor nem egyszerű kiválasztani a számodra leginkább megfelelő eszközt, amivel az ebből adódó kihívásokat könnyedén elkerülheted. Főképp így van, ha egyszerre több cél is lebeg a szemeid előtt a megtakarításaidat illetően. Ilyen esetekben érdemes lehet pénzügyi tanácsadó cégek, mint például a Grantis tanácsát is kikérni. Ez ugyanis jelentősen megkönnyítheti dolgodat.

Ilyen esetekben célszerű a nyugdíjbiztosítás

Tekintettel arra, hogy évről évre egyre nagyobb igény mutatkozik az időskori anyagi biztonság megteremtését célzó eszközökre, a kínálat is folyamatosan bővül. Egymást követően jelennek meg a különféle megoldások, ezek közt pedig laikusként nem egyszerű eligazodni. Mielőtt határoznánk és egy nyugdíjbiztosítás, netán egy pénztári, vagy banki forma mellett tennénk le a voksunkat, mindenképpen át kell gondolnunk, pontosan milyen elvárásokat is támasztunk az adott konstrukcióval szemben. Ez magában foglalja a megtakarítás hozzáférhetőségét, a futamidőt és természetesen annak kérdését is, havi szinten mekkora összeget tudunk probléma nélkül rendszeresen félretenni. A nyugdíjbiztosítás ugyan csak egy lehetőség a sok közül, ám jó okkal szárnyal népszerűsége. Egyfelől nem csupán tartalékképzésre alkalmazható, de párhuzamosan egy kockázatviselési szolgáltatást is tartalmaz. Így ha velünk véletlenül történne valami, akkor szeretteink villámgyorsan, hagyatéki eljáráson kívül hozzájuthatnak a felhalmozott összeghez. Emellett azt sem szabad elfelejtened, hogy ez a biztosítói forma az egyike annak a három lehetőségnek – a NYESZ és az ÖNYP mellett -, amelyre adójóváírás formájában állami támogatás érhető el. Ugyanakkor ez az egyetlen, amelynél a korhatár későbbi kitolódása a már meglévő szerződésekre nincs hatással. Ez pedig hatalmas előnyt jelenthet, hiszen a nyugdíjbiztosítás segítségével felhalmozott megtakarításodhoz így jó eséllyel évekkel korábban hozzáférhetsz majd.

Milyen egyéb lehetőségeid vannak?

Tartsd szem előtt, miszerint a befektetéseid kapcsán mindig érdemes komplett rendszerben gondolkoznod. Ez egyben azt is jelenti, hogy a hosszú távú lekötésekkel párhuzamosan megtervezed a rövid- és középtávú céljaidat is. Megtakarítási portfóliódban így helyet kaphatnak az olyan alacsony kockázatú formák, mint amilyen az állampapír, de élethelyzettől függően a klasszikus elemekkel is komoly sikerek érhetők el. Kalkulálnod kell ahhoz is, hogy maximálisan kihasználhasd az adójóváírásban rejlő lehetőségeket, ám nem szabad megfeledkezned arról sem, hogy a nagyobb kiadásokra időben felkészülj. Emiatt például a gyermekcélú megtakarításoknak, ingatlanvásárlással, felújítással kapcsolatos formáknak is helyt kell kapniuk portfóliódban. Már ennyiből is tisztán látszik, hogy ez egy rendkívül összetett és magas szakmai tudást igénylő folyamat. Laikusként aligha van arra lehetőség, hogy minden apró részletre odafigyelj, ha pedig véletlenül nem a megfelelő eszközök mellett teszed le a voksod, az hosszú távon komoly problémákhoz vezethet. Mindig kérd ki tehát független pénzügyi szakértő segítségét, így garantáltan elérheted céljaidat.