Barkácsolni rengetegen szeretnek, és ez az egyike a kevés olyan területnek, amelynek könnyen lehet, hogy a COVID-19 világjárvány egy lökést adott: ez biztosan igaz a lakás- és házfelújításokra és mindenféle otthoni tevékenységekre is. A barkácsoláshoz azonban másra is van szükség, mint a két kezünkre. Rengeteg módja van, hogy beszerezzük a barkácsoláshoz szükséges kellékeket, és 2020-ban ebben a témában is előretört az interneten vásárlás.

 

Online vagy személyesen?

Mindkét vásárlási formának megvannak a maguk előnyei és hátrányai, így valószínűtlen, hogy hosszabb távon bármelyik eltűnne.

A személyes vásárlás előnyei a közvetlenség, az esetleges személyes kapcsolatok kialakulása (nem fogunk életünk szerelmével találkozni, amikor online vásárolunk és nem fogunk véletlenül összefutni egy régi ismerőssel) és a vásárlás élménye. De ugyanezek lehetnek hátrányok is: a más emberekkel találkozás jelenleg (lassan egy éve!) nem ajánlott, lehet, hogy semmi kedvünk csevegni valakivel vagy sorban állni. És persze a személyes vásárláshoz el kell hagyni a lakásunkat, és hacsak nem lakunk egy jó barkácsbolt közvetlen közelében, hosszabb időbe telhet, amíg oda-, majd hazajutunk.

Az internetes vásárlás ezzel szemben kényelmes: akár a fotelünkből is rendelhetünk, majd amikor megérkezik az áru, a küszöbünkön is átvehetjük, vagy egy általunk kiválasztott csomagpontból (ha nem fűnyíró traktort vásároltunk).

Ebben a cikkben az online vásárlásra térünk ki részletesebben.

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő árut egy internetes webshopban?

Az árakon felül egyéb szempontokat is érdemes figyelembe vennie, amikor egy barkács webáruháztól szeretne rendelni valamit. Ilyenek lehetnek természetesen a technikai paraméterek. A fűnyíróknál maradva: egészen más gépekre van szükségünk, ha egy százötven négyzetméteres, egyenes talajon található gyepet kell karban tartanunk, mintha kétezer négyzetméteres, dimbes-dombos talajon vágnánk füvet.

Emellett mindig nézzünk rá a többi vásárló értékeléseire. Egyes weboldalakon bárki írhat véleményt, míg másokon csak azok, akik ott vásároltak. Ha nincs elég vélemény, körbenézhetünk más weboldalakon is, hátha ugyanarról a termékről máshol több első kézből származó információt találunk.

 

Mi fér bele a barkácsolás témakörébe, avagy érdemes-e mást is venni?

Minden egyes webáruház más és más kínálattal rendelkezik. Van, ahol fényképezőgépet, elektromos kerékpárt, horgászfelszerelést, gyerekjátékokat; máshol pedig fürdőszobákat, jakuzzikat, szaunákat vehetünk a barkácskellékek mellett.

Szerintünk érdemes odafigyelni arra, hogy milyen összeghatártól ingyenes a szállítás, ezt általában érdemes lehet összeválogatni (lehet, hogy 19.000 Ft-ért vásárolunk, és 1290 Ft-ért szállítják ki a terméket, de ha választunk valamit 1000 Ft értékben, akkor még kevesebbet is fizetünk, mert átcsúszunk az ingyenes házhoz szállítási kategóriába).

De ez nem azt jelenti, hogy olyasmiket vegyünk meg, amelyekre nincs szükségünk: ha 10.000 Ft értékű a kosarunk és mindenünk megvan, akkor inkább nyomjunk a rendelés gombra, mint hogy megkétszerezzük a vásárlás összegét.