Örök kérdés, hogy hol érdemes élni: nagyvárosban, kisebb városban, esetleg faluban vagy tanyán. Ez Magyarországon sokszor úgy jelenik meg, hogy „Budapest vagy vidék”. A kérdést nem is próbáljuk egy rövid cikkben eldönteni, de megjegyezzük, hogy a nagyvárosokban az egyik legvonzóbb az, hogy rengeteg lehetőség van bennük. A manuálterápia az egyike ezeknek. Nem véletlen tehát, hogy a fővárosban is több profi manuálterapeutához lehet fordulni.

Milyen hosszan kell tanulni a manuálterápiát?

Nagyon sokáig. Nem egy OKJ-s tanfolyamról van szó, hanem egy olyan speciális kezelésről, amelyet csak orvos vagy gyógytornász végezhet. Így tehát több évnyi (6 vagy 4 év) egyetemi oktatás után lehet elkezdeni a manuálterápiás kezelést. Külön képzések vannak a Barvicsenko- és más módszerekre (Maitland, Mulligan, Dorn, stb.), ugyanúgy, ahogy a lágyrész manuálterápiára, a McKenzie terápára és a Trigger pont kezelésre is.

 

A maunálterápia hogyan viszonyul a csontkovácsoláshoz?

A csontkovács szó magában nem jelent nagyon sokat, hiszen egy néhány napos tanfolyam után is lehet olyan papírt kapni, amely tartalmazza ezt a szót. Jelenleg nincs az ÁNTSZ vagy az Orvosi Kamara által elfogadott csontkovács képzés. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nincs kiváló, tapasztalt csontkovács, de maga a szó itt nem biztosíték közel semmire. Ezzel szemben a manuálterápia akkreditált képzés, amelyet vagy a Semmelweis Egyetem vagy más nemzetközi szervezet indít.

Sokszor előfordul az is, hogy a csontkovács passzív technikája, amelyhez nem jár aktív mozgás, átmeneti javulást hoz, de hosszabb távon az elért eredmények nem maradnak meg.

 

Honnan tudhatjuk, hogy manuálterápiára van szükségünk?

A legtöbben fájdalmak vagy más tünetek, panaszok esetén keresnek fel szakembereket, de ha fizikai diszkomfort, esetleg zsibbadás áll fenn, érdemes megelőzni a bajt: a manuálterápia nagy hangsúlyt fektet erre is.

Kérdés esetén felkereshetjük telefonon (emailen, stb.) a választott gyógytornászunkat, rendelőt, és egyes helyek (ilyen például a gyogytornaszom.hu) garanciát is vállalnak az állapotfelmérésre: ha a gyógytorna / manuálterápia nem megoldás a kérdéses problémánkra, akkor ennek árát visszafizetik nekünk.

 

Mennyire hatékony a manuálterápia?

Az utóbbi kb. 70 évben a manuálterápia tudományos kutatásokon alapul, elismert szakma nemzetközi szinten is, amely az orvostudományhoz kapcsolódik. Egy helyes funkcionális diagnózis után, akut esetekben akár az első kezelés után megszűnhet a fájdalom és a keringési zavar, emellett a passzív és az aktív mozgásterjedelem is visszaállhat a panaszok előtti szintre.

Egy krónikus problémánál ne várjuk el, hogy egyetlen alkalom hosszan tartó javulást hozzon el, de az adott területen már egy alkalom is elérheti a fájdalom enyhülését, a mozgásterjedelem valamilyen szintű javulását.

Fontos megjegyezni, hogy a manuálterápia nem hosszabbítható a végtelenségig: ha néhány alkalom után nem áll be változás az állapotában, akkor a gyógytornász nem folytatja az adott kezelést, hanem el kell, hogy gondolkodjon azon, hogy helyes volt-e a diagnózis, a kezelési terv és a megfelelő technikát alkalmazta-e.