Micsoda szerencsénk van a ma fiatalságaként, hogy napjainkban már olyan járgányok gördülnek ki a gyárból, amelyeken már azt is visszajelző jelzi, ha otthon elkészült a gulyásleves. Na jó, azt talán nem, de azt, hogy közeledik az olajcsere időpontja és foglaljunk időpontot a szervizben, azt annál is inkább. Nagyon szerencsésnek tartom egyébként ezeket az okos funkciókat, mert így tényleg minden bizonnyal az is időben viszi az autóját olajcserére, aki egyébként nem biztosan követné ezeket a periódusokat megfelelő odafigyeléssel.

Az olajcsere többek között azért is ennyire fontos, mert gyakorlatilag ez a kenés adja meg azt a stabilitást, amivel az autó biztonságosan közlekedhet és nem keletkeznek a kopásból adódó fatális balesetek. A Méta Autószerviz weboldalán olvastam arról egy cikket, hogy ez valóban mennyire fontos dolog és nem érdemes elfeledkezni róla. Persze ebben valóban rengeteget segít az, hogy ahogy fentebb említettem, ma már a legtöbb autóban jelez a rendszer, ha közeleg a periódus vége. Itt jön az a fontos kérdés, hogy mikor érdemes olajat cserélni? Nos, minden autó esetében más a helyzet, mert persze közbe szól a történetbe, hogy milyen használattal, milyen öreg kocsiról van szó. De éppen ezért inkább a futott kilométerre vonatkoztatva szokták megadni az olajcsere ideális időpontját. Ez nagyjából minden megtett tíz-tizenötezer kilométer után van. Húszezer után is lehet vinni, de akkor már azért kockáztatja a tulajdonos, hogy megkopnak-e olyan dolgok, amiknek nagyon nem kéne.

A Méta Autószervizben, ami egy márkafüggetlen szerviz pontosan úgy történik az olajcsere, mint bármelyik márkaspecifikus szakszervizben. Ez alatt az értendő, hogy az olajcsere nem pusztán az olaj leengedését és feltöltését jelenti, hanem az olajszűrők cseréjét is, tehát ez nem jelent külön tételt majd az elszámolás során, hanem a folyamat része. Nagyon fontos egyébként a szűrők cseréje is, hiszen apró szennyeződések mindig leválhatnak, amiknek nem szabad a motorba jutni, mert nagy károkat okozhatnak. Ezért fontos, hogy mindig megfelelő olajszűrők legyenek az autóban.

Az olajcsere során felhasznált olaj kapcsán több lehetőség van. Egyrészt, nyilván vihetünk mi magunk, ha valami speciális igényünk van. Aztán választhatunk ott helyben a szerelő által tanácsolt verziókból. De végezetül, választhatunk kimért olajat is, aminek az esetében csak azt a mennyiséget kell kifizetni, ami valóban az autóba került. Tehát ha 4,8 liter olaj megy bele a kocsiba, akkor sem kell kifizetni a teljes 6 literes kannát.

Az olajcserére a metaautoszerviz.hu oldalon akár online is be lehet jelentkezni, ehhez a megfelelő aloldal aljára érdemes görgetni, ahol megtaláljátok az online időpontfoglalási lehetőséget. Aki pedig telefonon keresné meg őket, arra is van lehetőség az ott található elérhetőségeken. A szerviz Budapesten a 19. kerületben van, a Méta utcában – innen is kapta a nevét. Szóval aki ezen a környéken járatos, az feltétlenül jegyezze fel ezt a nevet, mert érdemes. Közben meg ha szeretnétek, akkor meg tudjátok nézni az árakat az oldalon, hogy mennyibe fog kerülni egy olajcsere, vagy a pollenszűrők cseréje, netán a levegőszűrő csere. Ha pedig további hasznos tartalmakat szeretnétek látni, akkor is látogassátok meg a metaautoszerviz.hu oldalt, mert én is innen lettem ekkora autó guru.