Több elmélet is van arról, hogy miért épp a gyűrűsujjon hordjuk az eljegyzést, majd a házasságot szimbolizáló ékszert. Összeszedtük mindet neked.

Az ujjaink fontos része az életünknek, a segítségükkel fogunk, tapintunk, érintünk. Többségüknek magától értetődő neve van, úgymint hüvelykujj, mutatóujj, középső ujj és kisujj. De vajon miért lett a negyedik ujjunkból épp gyűrűsujj? Igen, azért, mert már az ókortól kezdve ott viseljük a jegygyűrűnket. De miért éppen ez lett a kiválasztott ujjacska?

A kínai kapcsolat

Nemrég végigsöpört az interneten egy rövid videó, amelyen egy régi kínai hagyomány szerint, magyarázzák, hogy miért ott a helye a jegygyűrűnek. A keleti elmélet szerint minden ujjunk a családunk egy tagját jelképezik. A hüvelykujj a szülőket, a mutatóujj a testvéreket és barátokat, a középső ujj önmagunkat, a gyűrűsujj a párunkat, a kisujj pedig a gyerekeket szimbolizálja.

Próbáld ki és meglátod, igaz-e!

Ha összeillesztjük az ujjaink hegyét, miközben a középső ujjak lefelé néznek, egyedül a gyűrűsujjakat nem tudjuk egymástól eltávolítani. Ez azt jelenti, hogy a szülőktől elköltözhetünk, a testvéreinktől külön élhetünk és a gyerekeink kezét is el kell majd egyszer engednünk, de a társunk örökre mellettünk marad.

Az ókori elmélet nagyon fura

Az ókori Rómában egy régi, egyiptomi forrásból indultak ki, mikor meghatározták, miért a gyűrűsujjon kell viselni a jegygyűrűt. A legendák szerint ugyanis, az egyiptomi orvosok már ismerték az emberi test működését és egy olyan ideget találtak, amely a szívből egyenesen a bal gyűrűsujjhoz vezet. Ezt az elméletet aztán kicsit átdolgozták a romantikus rómaiak, akik egy ideg helyett már egy közvetlenül a szívből az ujjba kapcsolódó verőérről beszéltek, amit vena amoris néven illettek. Természetesen ez csak egy jól hangzó történet, mivel ilyen különleges ér nem létezik.

A keresztények így magyarázták

Mivel nagyjából az i.sz. XI. századtól gyűrűzik meg egymást az esküvő végén a friss házasok, a keresztény szokások szerint a menyasszony hüvelyk-, mutató- és középső ujját a szentháromsággal érintette meg a pap, így a jegygyűrű a soron következő, negyedik ujjra került.

Jobb vagy bal? Igazából mindegy

Az, hogy melyik kezünk gyűrűsujjára kerül a jegygyűrű, függ attól, hogy hol élünk és milyenek a szokásaink. Hazánkban az eljegyzés pillanatában a bal gyűrűsujjra kerül a gyűrű, amit a házasságkötéskor áthelyezünk a jobb kezünkre. Máshol épp fordítva van, de az sem ritka, hogy valakinek az egyik kezén kényelmesebb a gyűrűviselés, ezért a jegygyűrűjét is ott hordja. Tulajdonképpen egyáltalán nem számít, melyik kézen csillog egy gyönyörű eljegyzési gyűrű, a lényeg, hogy az összetartozást jelképezze.